Keressen minket bizalommal!   (+36) 26/500-030   info@isoablak.hu 

Az ablak vasalatokról

Napjaink fontos követelménye az épületek betörésbiztonsága, az értékek védelme.

maco5

 

Az MSZ EN 1627 „Az ajtók, ablakok, függesztett homlokzatok , rácsok és lezárások betörést gátló követelményeit és osztályok” szabvány tartalmazza azokat az osztályba sorolásokat, melyek a betörést gátló épületszerkezetre vonatkoznak. A statikus és dinamikus terhelések valamint a manuális betörési kísérletek  elleni ellenállási osztályok meghatározására szolgáló  konkrét  vizsgálati módszereket  azt ezt kiegészítő MSZ  EN 1628 és MSZ EN 1630 szabványok tartalmazzák.

A DIN szabványból korábban átvett és Magyarországon is meghonosodott WK1-WK6 ellenállási osztályok megszűntek. Helyettük bevezetésre kerültek az RC jelölésű ellenállási osztályok, melyek az angol „Resistence Class”  rövidítését jelentik. Összesen 7 kategória került felállításra RC 1 N és RC 2 N, valamint RC2-RC6. Az első két kategóriában lehetőség van nemzeti szabályozást bevezetni. A nyílászárókat gyártó nemzetközi cégek az egységes összehasonlíthatóság végett termékeiket csak RC2-RC6 kategóriákban minősítik.

Az egyes ellenállási osztályok definíció

 • RC 1 N (= WK1)

Ezek az építőelemek elsősorban a vandalizmustól védenek, mindössze korlátozott és csekély mértékben védenek a testi erővel (berúgás, vállal bedöntés, nekiugrásból bedöntés, kiemelés) vagy  emelő szerszámokkal véghezvitt betörési kísérletekkel szemben. Felhasználási terület: A legalsóbb védelmi szintet ott lehet alkalmazni, ahol nincs szintbeli hozzáférési lehetőség (pl. emeleti ablakok. Ezt a kategória még az MSZ EN 1627 alapján nem éri el a „teljes körű mechanikai védelem” kategóriát.

 • RC 2 N (= WK2)

Ez az ellenállási osztály alapvédelmet nyújt egyszerű szerszámokkal (pl. csavarhúzó, fogók,, ékek) végrehajtott betörési kísérletekkel szemben, de nem támaszt semmilyen követelményt az üvegezéssel szemben.

 • RC 2 (= WK2)

Az ebbe az osztályba sorolt építőelemek védelmet kínálnak az előző osztályban leírt betörési móddal szemben min. 3 percig. (Ez a kategória felel meg a korábbról ismert WK2 védelmi szintnek. A WK2 kategóriájú szerkezetek – az MSZ EN 1627 szerint – háromperces teljes körű mechanikai védelemmel rendelkeznek

 • RC 3 (= WK3)

Az ebbe a védelmi osztályba sorolt építőelemek megnehezítik a betörést további szerszámok (második csavarhúzó, feszítővas) használata esetén, és min. 5 perc ellenállást biztosítanak. Ez akategória felel meg a korábbi WK3 védelmi osztálynak.A WK3 kategóriájú szerkezetek – a MSZ EN 1627 szerint – ötperces teljes körű mechanikai védelemmel rendelkeznek.

 

Nyílászáróink betörésgátló védelmére cégünk a gazdag felszereltségű MACO Multi-Matic vasalatokat használja.

Ez a rendszer alapkivitelben tartalmazza a Safety Plus kiemelésgátló horgot, melyet kifejezetten az erőszakos behatolásokkal szembeni védelem céljából fejlesztetek ki. A különleges „intelligens” csapoknak köszönhetően a vasalatok könnyen működtethetők. Előnyei még a huzat becsapódás elleni védelem, a résszellőző funkció, valamit a hibásműködtetés gátló.

 

A vasalatok biztonsági fokozatai a következők:

 

WK1 ellenállási osztály

WK1 vasalat 0

 • Erőszakos behatolási kísérletek elleni védelem (rúgás, ütés, kiszakítás)                                                                                                                                     
 • Plusz biztosítási pontok
 • Kulcsos vagy nyomógombos kilincs alkalmazása

 

WK2 ellenállási osztály

WK2 vasalat

 • Fokozott erőszakos behatolás (rúgás, ütés, kiszakítás), illetve szerszámok mint pl. csavarhúzó,csípőfogó, feszítővas használatával elkövetett betörési kisérletek elleni védelem.
 • Plusz biztosítási pontok az ablak minden sarkában
 • A kiemelésgátló horgok megfelelő elhelyezése
 • Kulcsos kilincs, valamint biztonsági üveg alkalmazása

 

Alapbiztonságtól  WK2 biztonsági fokozatig

 

      Alap zárfogadó                                WK1 zárfogadó                     WK2 zárfogadó

Ma21    Ma31    M1a1

 

FOGALMAK

Mi az a vasalat?

A vasalat tulajdonképpen az ablak zárszerkezete. Ez biztosítja az ablak nyitását, zárását. Szintén nagyon fontos része a nyílászárónak, a jó minőség elengedhetetlen! A kilincs segítségével mozgatjuk a vasalatot, így záródik, bukik vagy nyílik az ablak, ajtó. Az ablak kiválasztásánál figyeljünk a pántok és a tok, illetve a szárnyszerkezet csatlakozására. A legjobb, ha a pántok nem csak a műanyag profilba, hanem az acél merevítésbe csatlakoznak a szárny és a tok esetében is.

Mi az a hibásműködtetés gátló?

Ez az ablakvasalat egy eleme, mely megakadályozza az ablak véletlenszerű átállítását nyíló állásból bukó állásba vagy fordítva, nyitott állapotban. Ezzel elkerülhető, hogy a műanyag ablak egyszerre nyíljon is és bukjon is.

Mi az a résszellőző?

A modern nyílászárók oly tökéletesen szigetelnek, hogy mindenképpen szükség van rendszeres szellőztetésre. Szellőztetés hiányában a magas belső páratartalom kondenzációs páralecsapódásokat okozhat. A résszellőző tudja biztosítani a megfelelő légcserét a helyiségben, így nem keletkezik pára és nem jelentkezik a penészgomba a lakásban. Két változata van, a mechanikus és a higro szabályozású. A mechanikus résszellőző egy vasalat elem. A kilincs 45o-ba történő elmozdításával aktiválhatjuk, ekkor a felső részen 2-7 mm-t enged a szárnyon, így tud áramolni a levegő. Az ablak ettől függetlenül csukott állapotúnak tekinthető. A higro szabályozású szellőző érzékeli a levegő páratartalmát és ennek függvényében nyit-zár. Ennek a résszellőzőnek a manuálisan nem lezárható változata előírás azon helyiségekben, ahol nyílt égésterű gázkészülék üzemel.

Honnan tudjam, hogy egy ablak jobbos vagy balos?

A nyitásirányt úgy állapíthatjuk meg, hogy belső oldalon szembe állunk az ablakkal. Megnézzük, hogy melyik oldalon van a zsanér, és melyik oldalon a kilincs. Ha a zsanér a jobb oldalon és a kilincs a bal oldalon van, akkor az ablak jobbos. Ha a zsanér van a bal oldalon és a kilincs a jobb oldalon, akkor az ablak balos. Fontos… Kifelé nyíló szerkezeteknél a külső oldalról kell megállapítani a nyitásirányt.

Tekintse meg termékválasztékunkat!

Ajtók

 porte-d-entree-design
 A bejárati ajtó biztonságunk egyik legfontosabb eleme és egyben a ház mosolya. Esztétikus forma, hosszú élettartam, kiváló időjárásálló tulajdonságok, zaj-és vagyonvédelem: az általunk gyártott ajtóknál ez mind alapkövetelmény. Ízlésének leginkább megfelelő darabját széles termékválasztékunkban biztosan megtalálja.

Tekintsen meg néhányat kínálatunkból!

Tovább...

Ablakok

 lakasbelso3584
 Az ablakok be-és kitekintést nyújtanak, fényt és levegőt biztosítanak az épület számára. Gondoskodnak kényelmünkről, nyugalmunkról, védik otthonunkat. Függetlenül attól, hogy melyik ablakunk nyeri el tetszését, az Iso Kft.-től csak a legjobb minőséget kaphatja. Válassza ki még ma az ISO család személyre szabott darabját, hogy egész életében élvezhesse helyes döntésének jutalmát!

Tekintsen meg néhányat kínálatunkból!

Tovább...

Szúnyoghálók

  szunyoghalok

Szúnyoghálóinkat 5 féle kivitelben rendelheti meg:fix keretes, rolós működtetésű, eltolható, zsanéros és pliszé.

Tovább...