Keressen minket bizalommal!   (+36) 26/500-030   info@isoablak.hu 

Üvegek

Nem is gondolnánk, hogy ablak illetve ajtó üvegekből milyen széles választék nyílik a hazai piacon is. Aki ablakcsere vagy beépítéskor nemcsak az árat, hanem a praktikumot és esztétikumot is figyelembe veszi,annak íme néhány információ mely megkönnyítheti a választást.

ISOkft-uvegek 4

 

A lakosság által legtöbbet választott üveg a float üveg, vagy más néven víztiszta üveg. Ez egy közel tökéletesen sík üvegszalag, és a fényáteresztő képessége meglehetősen nagy. Az üvegfajták között ez a legolcsóbb, ez az egyik oka, népszerűségének.

A különleges üvegtípusok között a színezett üveg, ezt a gyártás során az anyagába kevert színezéssel érik el. A végső szín tekintetében lehetnek bronz, zöld, szürke és kékek. Ezek a hozzáadott színek az üveg áttetszőségét nem akadályozzák, de a túl erős fényhatást csökkentik, ezzel némi árnyékolástechnikai hatást érnek el.

Ha a float üveg, vagy a színezett üveg egy ezüstösen tükröződő borítást kap, ami egy kemény fémoxid réteg, akkor csak az egyik oldaláról lesz átlátható, ez a reflexiós üveg. Jól használhatóak bejárati ajtóknál, üzlethelyiségeknél, irodáknál és utcafronti ablakoknál.

A napvédő üveget készíthetik mind float, mind színezett üvegből, a cél a napsugárzás megszűrése. Lehet semleges vagy zöld árnyalatú.

A lágybevonatos üveg létrehozásánál a víztiszta üvegre nemesfémréteget hordanak fel, mely az üveg hőszigetelését nagymértékben javítja.

A katedrál üvegnek (ornament) üvegeknek azokat az üvegeket hívjuk, melyek mintázatuknak köszönhetően (dombor mintás, hengerelt üvegek) megakadályozzák az átláthatóságot, viszont elegendő fényt biztosítanak a helyiség megvilágításához. A katedrál üveg edzhető és laminálható.

Használatuk javasolt fürdőszobák, háztartási helyiségek hőszigetelő ablakainál, illetve bejárati ajtóknál.

 

Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Hőszigetelő üvegszerkezetek:

A hőszigetelő üvegszerkezetek területén rendkívül széles a termékpaletta: az egyszerű float üvegekből összeállított szerkezettől kezdve a fokozott hőszigetelésű 1,0 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű szerkezetig minden elem megtalálható. Magasabb igények esetén 3 rétegű üvegszerkezeteket ajánlunk, melyek hőátbocsájtási tényezője 0,5 W/m2K-ig csökkenthető.

Fokozott hőszigetelő üvegek :

hoszig

Jobb hőszigetelésű üvegszerkezetek alkalmazásával nemcsak energiamegtakarítást érünk el, de a lakótér komfortérzet javulását is biztosíthatjuk.

A hőátbocsátási tényező (K-érték) csökkenésével a többlet beruházás költségei pár éven belül megtérülnek a fűtési költségek csökkenésével, és így a hosszú távú üzemeltetés során történő megtakarítást más, hasznosabb dolgokra lehet költeni. A megtakarításon túl pedig csökkenthető a környezetszennyezés, a CO2 kibocsátás.

Napvédő hőszigetelt üvegek:

napvedo

Mivel az építészeti tendenciák sajátossága az egyre nagyobb üvegfelületek alkalmazása, fontos szempont a hővédelem mellett a megfelelő napvédelem biztosítása, továbbá a homlokzat megjelenését, arculatát meghatározó szín és reflexió kiválasztása. A napvédelmet biztosító üvegszerkezetek megakadályozzák, illetve csökkentik a belső térnek a napsugárzás hatására bekövetkező túlzott felmelegedését, melynek különös jelentősége van a légkondicionált épületeknél. Egy adott légtér klimatizálási energiafelhasználása akár négyszer nagyobb is lehet, mint az ugyanezen légtér fűtésére fordított energia, ezért fontos a megfelelő napvédelem (g-érték) megválasztása. Az üzemeltetés során megtakarított energia nem csak költségmegtakarítást eredményez, de közvetlen illetve közvetetten csökken a környezetszennyezés mértéke is. Erre a célra rendkívül sokféle, különböző üveget alkalmazhatunk, melyek az adott típusra jellemző technikai teljesítőképességük függvényében igen széles árskálán mozognak.

Hangszigetelő és biztonsági üvegek:

biztonsag

A fényáteresztés, a K- és a g-érték mellet egyre gyakoribb követelmény a nyugalom és a biztonság, melyet a megfelelő zajvédelem, továbbá az edzett és/vagy ragasztott biztonsági üvegek biztosítanak.

Zajvédelem 28-54dB tartományban.

A polivynil-butil fóliával ragasztott üvegek fej feletti üvegezéshez, korlátoknak, üveglépcsőknek illetve járófelületeknek kiválóan alkalmasak. Tetszőleges grafikák homokfúvásával a dekoráció illetve a csúszásmentesítés is megoldható.

Ragasztott biztonsági üvegek minősített típusai:

  • "A" átdobást gátló
  • "B" betörést akadályozó
  • "C" golyóálló
  • "D" robbanás biztos üvegekig

 

 

FOGALOMTÁR

Mi az az U érték? (vagy K érték)

Ez a hőátbocsátási tényező. Ez az érték mutatja meg, hogy 1 m2 felületen egységnyi idő alatt 1 K (vagy oC) különbség esetén hány W energia távozik. Ebből az következik, hogy az érték minél kisebb, annál jobb nekünk. Az alap 4-16-4 -es üvegnél K=2,8. Ennél erősebb a 4-16-4 Low-e üveg, aminek K értéke K=1.3-1,4 lakó épületekbe minimum ezt javasoljuk. Ezt az üveget argon gázzal megtöltve érhető el a K=1,1 -es érték. A K=1,1 üveg hőátbocsátási tényezője tovább javítható, úgy, hogy a két üveg közötti távtartót, hőhídmentes anyagból készítik. Ez az üveg K=1,0 jelenleg ez a legerősebb hőszigetelésű két-rétegű üveg. Ezt követi a 3 rétegű üvegezés: K=0.7. Itt vegyük figyelembe a megnövekedett terhelést!

Ablakok esetén megkülönböztetünk: Ug értéket: Ez az üvegezés értékét mutatja. Uf értéket: Ez mutatja a profil (keret) értékét. Uw értéket: A teljes ablakra vonatkozik. Uw.eff értéket: Ez a teljes ablak értéke a beépítés után. Ön leggyakrabban az Ug vagyis az üveg értékével fog találkozni (Pl: 1,0 W/m2K), pedig a hőszigetelésben nagy szerepe van az Uf vagyis a keret hőátbocsátási tényezőjének is. Példa: egy Ug=2,8 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű üveggel rendelkező ablaknál, ha kint 0oC van, akkor az üveg belső felülete mindössze 14 oC. Ha ugyanebbe az ablakba egy Ug=1,0 W/m2K értékű üveget teszünk, akkor az üveg belső felülete már 19 oC. Egy jó hőszigetelési mutatókkal rendelkező műanyag ablak nagyon jó beruházás a fűtési költségek csökkentésére.

Mi a hanggátlás?

A hanggátlás a szerkezet hangszigetelő tulajdonsága. Mértékegysége a dB. Az alap üveg (4-16-4) Rw=30dB. Ez az érték egészen 45 dB-ig növelhető, ilyen üveget repülőterek közelében szokás alkalmazni. A léghanggátlás növelhető üveg vastagság növelésével, és SF6 gáztöltéssel, valamint
speciális, ragasztott üveggel.

Az üvegfelület

Ablakcserénél, vagy új építésű lakás esetén az új nyílászáróinknál fontos lehet az alkalmazott ablak üveg felületének mérete. Főleg igaz ez a régi műemlék jellegű ablakoknál, ahol az eredeti fa tok és szárny is jóval szűkebb, mint a modern hőszigetelt ablakoknál. Ma már létezik megoldás erre a problémára is, hiszen az úgynevezett renovációs profillal az eredetivel szinte megegyező méretű ablakkeresztmetszet is elérhető. Hagyományos ablaknál is fontos lehet az üveg mérete, főleg egy kétszárnyú, középen felnyíló ablak esetében, ahol a középső csatlakozásnál jelentős lehet az üvegfelület veszteség. Aszimmetrikus ütközőprofil alkalmazásával ez a probléma elkerülhető.

Tekintse meg termékválasztékunkat!

Ajtók

 porte-d-entree-design
 A bejárati ajtó biztonságunk egyik legfontosabb eleme és egyben a ház mosolya. Esztétikus forma, hosszú élettartam, kiváló időjárásálló tulajdonságok, zaj-és vagyonvédelem: az általunk gyártott ajtóknál ez mind alapkövetelmény. Ízlésének leginkább megfelelő darabját széles termékválasztékunkban biztosan megtalálja.

Tekintsen meg néhányat kínálatunkból!

Tovább...

Ablakok

 lakasbelso3584
 Az ablakok be-és kitekintést nyújtanak, fényt és levegőt biztosítanak az épület számára. Gondoskodnak kényelmünkről, nyugalmunkról, védik otthonunkat. Függetlenül attól, hogy melyik ablakunk nyeri el tetszését, az Iso Kft.-től csak a legjobb minőséget kaphatja. Válassza ki még ma az ISO család személyre szabott darabját, hogy egész életében élvezhesse helyes döntésének jutalmát!

Tekintsen meg néhányat kínálatunkból!

Tovább...

Szúnyoghálók

  szunyoghalok

Szúnyoghálóinkat 5 féle kivitelben rendelheti meg:fix keretes, rolós működtetésű, eltolható, zsanéros és pliszé.

Tovább...

Párkányok és könyöklők

parkanyok

Nyílászáróink egyik fontos kiegészítői a külső párkányok , és belső könyöklők.

Tovább...